Calendari escolar del Medi Ambient: Guia didàctica pel professorat

La contaminació atmosfèrica és un fenomen poc visible als ulls i, i tot el que no es veu o no s’anomena, pot semblar que no existeixi.

El fet és que la contaminació atmosfèrica és un problema greu que posa en perill la vida de les persones i de la resta d’éssers vius de la Terra. Més de 7 milions de persones moren cada any com a conseqüència de malalties causades per la contaminació atmosfèrica. Espècies arreu del món estan en perill o han desaparegut com a conseqüència de l’empobriment del seu hàbitat causat pels contaminants atmosfèrics, entre d’altres. L’espècie humana només és una espècie més. I n’és la principal responsable. És hora de fer visible aquest problema i de prendre part per a millorar la qualitat de l’aire.

Al llarg del curs trobareu informació i propostes per fer front a la contaminació atmosfèrica. També hi trobareu diades internacionals relacionades amb el medi ambient amb enllaços a QR que us ajudaran a relacionar les diades amb la proposta del mes. Podeu aprofitar per comentar-les a classe i aprofundir en cadascun dels temes.

 

Índex per mesos i temes 

yes Cliqueu a la imatge per anar a les activitats de cada mes.

Què és la contaminació?
Fonts emissores
Mobilitat i contaminació Residus i contaminació Afectacions a la salut Allunya’t de la contaminació
Energia i contaminació Arbres i contaminació Entorn escolar sense fums Bioindicadors Camí escolar i bicibús

Cada mes inclou una proposta d'activitat i una activitat complementària, que inclouen:

  • Orientacions per treballar les propostes d’activitats mensuals.
  • Propostes per aprofitar didàcticament les il·lustracions de cada mes.
  • Proposta per treballar una diada internacional ambiental en relació amb el contingut del mes.
  • Relació dels principals continguts curriculars, conceptes clau i competències bàsiques que es proposa treballar.

Les propostes d’activitats estan dissenyades per cicle mitjà de primària però en alguns casos poden ser adaptades a cicle inicial o cicle superior de primària. En el cas de cicle superior de primària us suggerim que consulteu l’Agenda Escolar del Medi Ambient i Desenvolupament 2022-2023 on trobareu continguts i activitats adreçades a 1r cicle de secundària que us poden ser d’utilitat.