Es calcula que cada dia desapareixen arreu del món entre 150 i 200 espècies animals i vegetals.
Ja sigui per la pèrdua d’hàbitat, els canvis en les cadenes tròfiques (disminució de la població de les preses de què s’alimenten, etc.), l’augment de paràsits o d’espècies invasores que les afecten, o simplement perquè l’increment accelerat de la temperatura fa que moltes no puguin adaptar-se a aquests canvis.
Un augment de la temperatura de 2 °C farà que entre el 15 % i el 40 % de les espècies es trobin en perill d’extinció.
Una pèrdua de biodiversitat tan gran té conseqüències en tot el sistema, del qual formem part els éssers humans. I és que la varietat d’éssers vius que hi ha a la Terra i les interaccions que estableixen són fruit de milions d’anys d’evolució. En aquest equilibri se sustenta tota la vida, tal com la coneixem, perquè regula els fluxos d’energia i de matèria.
La natura presta uns serveis invisibles que només veiem quan deixa de prestar-los: la pol·linització, el control de les espècies invasores o la regeneració natural de les aigües.
Una de les espècies que es troba amenaçada i que ha vist reduïda la seva població en els últims anys és l’orangutan.
Descobreix la història d’en Tan!
En Tan és un orangutan que va arribar al Centre de Rehabilitació d’Orangutans de Sepilok, a Borneo, el juliol del 2020, quan només tenia vuit mesos.
El van trobar sol en una plantació d’oli de palma molt espantat i confós, prop del poble de Sukau, que es troba al riu Kinabatangan.
Quan van arribar al centre, la infermera li va fer un bon control i es va alegrar de veure que en general estava bé de salut tot i que estava una mica prim i deshidratat, ja que segurament feia temps que no s'alimentava de la llet de la seva mare. També tenia dues ferides al cap i a l'esquena i el personal del centre va pensar que el jove orangutan i la seva mare podrien haver estat atacats per algun animal. No hi havia indicis de la mare quan es va trobar el nadó, de manera que potser va fugir per escapar dels atacs i sense voler-ho es va separar del fill o potser no va sobreviure als atacs o d’algun caçador furtiu.
Quan el petit Tan va arribar al Centre, la infermera va donar-li una ampolla de llet tèbia i després el va col·locar en un bressol de la llar d'infants, la qual es convertiria en la seva casa durant un temps. En Tan estava esgotat després del llarg trajecte fins al Centre i d’un dia tan agitat i aviat es quedar adormit. Al matí va ser una sorpresa per al nou arribat veure que no estava sol, sinó que estava envoltat d'altres nadons, tots els quals havien tingut la sort de ser rescatats i portats al centre. Durant els mesos següents, en Tan va rebre totes les atencions que necessitava per part del personal d’infermeria, veterinària, etc., que li revisaven la sang amb freqüència per assegurar-se que no havia agafat la malària ni cap paràsit. Cada setmana el pesaven i no va passar gaire abans que comencés a engreixar-se.
Ara fa uns 10 kg. A en Tan li encanta la seva hora de bany! Els seus cuidadors tenen molta cura de no posar-li aigua als ulls, ja que això no li agrada i se sap que té pànic, però com que ha après a confiar en ells, ara és molt cooperatiu. Ara en Tan té gairebé cinc anys i sovint abandonarà la llar d'infants per jugar al gimnàs de la selva amb els altres nadons. El gimnàs de la selva és una xarxa d'arbres petits i plataformes connectades per cordes, que són perfectes per balancejar-se i l’ajuden a guanyar força i destreses. L’objectiu és que ben aviat es pugui reintroduir al medi natural. No és quelcom fàcil, encara li falta molt per aprendre, però segur que serà una experiència molt emocionant! Li desitgem molta sort!
Aquesta història està basada en fets reals i, malauradament, amb matisos, és força comú a Borneo. En Tan va tenir la sort d’anar a parar a un centre de recuperació, però no totes les cries d’orangutan o exemplars adults sobreviuen a la caça furtiva o a la tala de boscos que en redueixen el seu hàbitat fins a condicions que en dificulten extremadament la vida.
Les plantacions de palma per obtenir oli constitueixen una de les principals amenaces que posen en perill la vida dels orangutans en llibertat. L’oli de palma s’exporta i s’utilitza arreu del món per diverses finalitats: en cosmètica, en la indústria alimentària, etc. Es calcula que 1 de cada 2 productes d’alimentació i de cosmètica el contenen en algun dels seus ingredients.
La meitat dels orangutans de l'illa de Borneo i el 80% dels procedents de la de Sumatra han desaparegut durant les últimes dècades, segons dades de la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN). Un de cada dos productes d’alimentació o cosmètica que trobem als supermercats conté oli de palma o algun dels seus derivats. Les plantacions de palma són la principal causa de desforestació a Indonèsia, l’únic lloc del món on encara podem trobar orangutans en llibertat.
La pèrdua de biodiversitat és un dels límits planetaris que ens posen en perill, perquè quan una espècie desapareix la resta ens tornem més vulnerables i tenim més dificultats per fer front als canvis. I és que totes i tots estem connectats amb la resta! Però no només això, sinó que l’extinció d’espècies és una pèrdua de valor incalculable, pel paper que desenvolupen als ecosistemes i perquè són un patrimoni natural, estètic, històric i vital que entre totes i tots tenim la responsabilitat de preservar.
Algunes curiositats sobre l’orangutan:
-
La paraula orangutan prové de les paraules malaies <<orang>> i <<hutan>> que signifiquen “home del bosc”. Aquest nom és el mateix en gairebé tot el món, amb lleugeres diferències ortogràfiques.
-
Els éssers humans compartim amb ells el 97 % dels gens. Això vol dir que tenim més semblances que diferències. Trobeu que ens hi assemblem?
-
És l’únic animal de grans dimensions que passa pràcticament tota la seva vida dalt dels arbres.
-
Se’l considera un dels animals més llestos del món. Tenen un cervell molt gran en relació amb les dimensions del seu cos.
-
Es caracteritzen per tenir un pèl vermellós, cosa que els diferencia d’altres simis.
-
Els seus dits tenen aproximadament la mateixa longitud que els dits humans, tot i que el seu palmell és molt més llarg. I la seva capacitat d’agafar-se és quatre vegades més gran que la de les persones.
-
Es calcula que hi ha uns 70.000 exemplars en llibertat al món, concentrats a l’illa de Borneo i a Sumatra.
-
Els científics creuen que els orangutans de Borneo podrien haver disminuït en més de 100.000 exemplars durant els primers 15 anys del segle XXI. Es considera que cada any la població perd 1.000 individus cada any. Arreu del món s’estan realitzant esforços per evitar que desaparegui.
I si us pregunteu Com podem ajudar-los?, la manera més fàcil –però de gran impacte– és deixant d’adquirir productes que continguin oli de palma en la seva composició.
Per fer-ho, cal que presteu atenció a les etiquetes dels productes, alguns ja adverteixen que són lliures d’oli de palma, però en alguns casos cal analitzar les etiquetes amb una mica més de deteniment, perquè identificar-lo no sempre és tan fàcil, perquè apareix amb diversos noms.
Per aquesta finalitat, us convidem a descarregar-vos el punt de llibre que podreu trobar a aquest enllaç i a consultar-lo sempre que ho necessiteu.
Proposta didàctica complementària
Per treballar el Dia mundial de la Salut - 7 d'abril (QR)
Proposta didàctica complementària
Per treballar el Dia de la Terra - 22 d'abril (QR)