sentits

La imatge oculta...

Els usos de l’espai públic són diversos: practicar determinats esports, celebrar-hi festes majors, passejar, descansar o, fins i tot, ballar, en són alguns exemples. Però l’espai públic també és integrador de gent diversa i dels significats que cadascun de nosaltres atribuïm a un lloc o a un altre.

Practica el bon gust!

Cada estació la natura ens ofereix uns aliments característics, amb uns sabors, unes textures i uns colors particulars. Menjar aliments de temporada permet que el nostre cos s’adapti millor als canvis ambientals, ajudant-lo a fer front a les demandes de l’entorn. A més, ambientalment, consumir productes fora de temporada o comprar-los a altres països suposa un cost evitable en transport, benzina, emissions de CO2, fertilitzants, conservants, refrigeració, etc. i, alhora, una pèrdua de nutrients durant el procés.


No vagis peix!

Els mars i els oceans són essencials per a la vida: regulen el clima i ens proporcionen aliments i altres recursos. Actualment, però, la contaminació, la sobrepesca, l’ocupació del litoral, la pesca industrial, l’aqüicultura insostenible i la introducció d’espècies invasores, entre d’altres, amenacen el medi marí. Existeixen alternatives basades en mètodes de pesca artesanal i sostenible que nosaltres, com a consumidors, podem afavorir. Com? A continuació et donem algunes idees!

Què hem de demanar del peix que comprem o mengem?

Paranys animals

Hem demanat als següents protagonistes, que ens expliquin alguna curiositat relacionada amb el món dels sentits. Algun d’ells, però, ens ha colat una mentida. A veure si ets capaç de detectar-la!

Ós polar (Ursus maritimus)

 L’olfacte és el meu sentit més important. El necessito per caçar, ja que m’alimento principalment de foques. Les puc detectar a una distància de fins a 2 km i 1 m sota la neu. Mmmmmm, que bones!
 

Aire contaminat...

La contaminació atmosfèrica afecta milions de persones arreu del món. Les emanacions de partícules i gasos deterioren la salut i el medi ambient, ocasionen olors desagradables, pèrdua de visibilitat i danys a escala local i planetària.

Al següent dibuix es troben representades les principals fonts emissores de contaminants i alguns dels seus efectes. Prova d’identificar-los i reflexiona sobre quines mesures es podrien emprendre a diversos nivells per a mitigar-los.

Quina vista!

Per a molts animals el sentit de la vista és el de major importància per a la seva supervivència. Descobreix les peculiaritats visuals d’algunes espècies, resolent el següent encreuat!

Fent visible allò invisible...

L’aire que respirem conté moltes partícules que no veiem a ull nu. Molts cops tampoc fan olor i, per tant, sovint ni ens n’adonem que hi són presents. D’entre aquestes substàncies s’hi troben contaminants que poden afectar la nostra salut.

Amb aquest experiment et proposem comprovar, de manera senzilla, com és l’aire que respires.

Miro... i sento!

En l’espècie humana, la majoria d’estímuls externs ens arriben a través del sentit de la vista. Aquesta és, sovint, la primera via d’entrada de la informació procedent de l’exterior. Diuen que “una imatge val més que mil paraules”. Ben cert és que molts cops, en tenim prou amb una única imatge per a generar-nos una opinió d’una persona o situació i, fins i tot, d’imaginar històries i hipòtesis que ens transporten a llocs remots. I és que a través d’aquest sentit, tan important per a les persones, incorporem l’experiència visual viscuda i la transformem en emocions i sentiments.