Capítol 06 - I nosaltres, què hi podem fer?
Capítol 6: I nosaltres, què hi podem fer?
La Júlia explica a la Martina què podem fer cadascun de nosaltres per frenar el canvi climàtic.
Capítol 6: I nosaltres, què hi podem fer?
La Júlia explica a la Martina què podem fer cadascun de nosaltres per frenar el canvi climàtic.
Capítol 5: Les cares de la crisi climàtica
El canvi climàtic ja és aquí i s'està fent notar de maners diverses arreu del món. També a Catalunya. Les cares amb què es manifesta són diverses. Descobreix les principals conseqüències de la crisi climàtic amb aquesta infografia.
Capítol 4: No és més net qui més neteja sinó qui menys contamina
Les emissions mundials de CO2 van passar de 2.000 milions de tones el 1900 a més de 36.000 milions de tones 115 anys després.
Les emissions de CO2 per capita són un indicador de la contribució dels diferents ciutadans del món a l'escalfament global. Descobreix quins són els països que emeten més CO2 i quant CO2 emets tu.
Capítol 3: La Terra s'escalfa
La Júlia, del CRCC, explica a la Martina que la Terra s'escalfa.
La concentració de CO2 a l'atmosfera, que era de 280 ppm (parts per milió) abans de la revolució industrial, ja supera les 400 ppm. Es tracta, possiblement, dels valors més alts dels últims 14 milions d'anys. Aquest augment s'atribueix a l'acrivitat humana, concretament a la crfema de combustibles fòssils i a la desforestació.
Les nostres conductes a la llar tenen repercussions a nivell local, en el nostre entorn proper (el poble o ciutat on vivim), però també, de retruc, a nivell global, sobre el clima del planeta, per exemple. Estalviar energia suposa un estalvi econòmic, però també, i sobretot, un estalvi de recursos naturals, la qual cosa ens ajudarà a millorar el nostre medi ambient local i global.
La solució òptima a l'hora de dissenyar una ciutat passa per apostar per un model de ciutat compacta, eficient, que, contràriament a la ciutat difosa, permet un gran intercanvi d’informació amb el mínim de temps. En la ciutat compacta tot és més a prop i a l’abast de tothom, ja que compta amb una gran diversitat d’usos en poc espai, facilitant l’accessibilitat a cada un d’ells per part dels residents, reduint la mobilitat obligada i afavorint la cohesió social i la sociabilitat
“Qui no decideix formar part de la solució, forma part del problema”, va dir Ramon Folch –un reconegut biòleg i socioecòleg– en una ocasió
I és que com diu la màxima “pensa en global, actua local”, tu ets una part important d’aquest fenomen tan complex que es dóna a nivell mundial. Amb les teves accions, pots contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic o a agreujar-los encara més. Descobreix, tu mateix, si ets solució o problema en relació al canvi climàtic!
L'energia és un dels principals sectors que contribueixen a l'escalfament del planeta.
Encara et mostres escèptic davant l’existència del canvi climàtic?
Les evidències acumulades fins al moment són tals que ja no hi ha lloc per a l’escepticisme. Les dades parlen per si soles: el canvi climàtic ja és aquí i la comunitat científica internacional no en té cap dubte.
A partir dels testimonis de gel i instruments de mesura, s’han pogut obtenir dades de la temperatura i de la concentració de CO2 en els últims 400.000 anys.
Què passarà si no aconseguim frenar les nostres emissions i la temperatura de la Terra segueix augmentant, tal com anticipen els models predictius?