Sabies que...

La proposta...

Ara que estem a punt d’estrenar un nou any, és una bon moment per fer un llistat de bons propòsits i intencions, que tinguin en compte el medi ambient, com reciclar, apagar els llums o estalviar aigua. Fem que el 2019 sigui un bon any, també, per al medi ambient!

La proposta...

Investigueu quines plantes podeu plantar al jardí de casa o de l’escola per ajudar les abelles a sobreviure i quines altres accions podeu dur a terme per a preservar-les.

Et recomanem...

Si vas d’excursió al bosc, emporta’t un biòleg de butxaca! Amb les apps iNaturalist o Natusfera podràs consultar totes les espècies de fauna i flora que et vagis trobant pel camí i de pas ajudaràs els científics a fer un inventari de la zona! Són plataformes de ciència ciutadana per estudiar la biodiversitat.

Sabies que...?

El geni Leonardo da Vinci era un amant de la natura i va aplicar els seus estudis sobre la naturalesa en molts dels seus dissenys. Leonardo va dissenyar una màquina voladora, l’ornitòpter, a partir d’un estudi anatòmic dels ocells.

Sabies que...?

Degut als pesticides dels camps, les abelles estan en retrocés. Algunes abelles comencen a trobar refugi a les ciutats, fins i tot ja podem degustar mel feta en algunes ciutats europees. Apicultura urbana. Qui ho diria, eh?

La nostra proposta!

El projecte de ciència ciutadana RIU.net disposa d’una app per avaluar la qualitat ecològica dels rius de manera senzilla i oberta a tothom qui vulgui participar i conèixer l’estat dels cursos fluvials. Participa-hi a www.ub.edu/fem/index.php/ca/riunetinici

Per reflexionar-hi...

Dotar-se de poder polític és el millor camí per fer front a la pobresa i encarar els reptes del desenvolupament sostenible. Són els governs locals els que es troben en la posició ideal per facilitar la cooperació entre els organismes públics, el sector privat i la societat civil i tirar endavant les polítiques més adequades i coherents per solucionar les problemàtiques que ens afecten.

La proposta...

Els mars i els oceans cobreixen tres quartes parts de la superfície del nostre planeta i generen el 80% de l’oxigen que respirem! També ens proporcionen aliments i medecines. De la seva bona salut, en depèn la nostra! I és que, com hem vist durant tot el curs, al planeta Terra tot està relacionat i tots estem connectats! I nosaltres, què hi podem fer? Investigueu una mica més sobre el paper dels mars i els oceans en la nostra vida i proposeu mesures per preservar-los. Elaboreu un mural i pengeu-lo a les parets de l’escola perquè tots puguem gaudir del mar i d’unes platges netes i en bon estat durant molts estius!

Et recomanem...

L’aplicació Al K. Polen utilitza les dades obtingudes cada setmana a les diferents estacions de mostreig de pol·len catalanes i t’indica els nivells de cada factor al·lèrgic.

La proposta...

Busqueu informació sobre aquestes criatures fantàstiques, curiositats i característiques. Elaboreu un mural per explicar què podem fer per ajudar-les i expliqueu quines són les seves amenaces. Pengeu-lo a les parets de l’escola perquè la resta d’alumnes coneguin el problema i puguin fer-hi les seves aportacions!