Què és el calendari?

El Calendari del Medi Ambient i el Desenvolupament és un recurs d’educació ambiental adreçat a joves estudiants de primària.

La Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l'ofereix als municipis que en són membres.

Els calendaris escolars del medi ambient es relacionen íntimament amb les agendes, amb la diferència que, en aquest cas, s'adrecen a alumnes de primària. Tenen un format de paret, i estan pensats per ser penjats a l’aula. Com en els seus parents propers (les agendes), incorporen continguts d’educació ambiental, relacionats, cada curs, amb una temàtica en concret. També inclouen informació sobre diades internacionals i d’interès ambiental.
 

Pel curs 2022-2023, el Calendari escolar us proposa decicar 365 dies per millorar la qualitat de l'aire.

La contaminació atmosfèrica és un fenomen poc visible als ulls i, com que el que no es veu no s’anomena, pot semblar que no existeixi. El fet és que la contaminació atmosfèrica és un problema greu que posa en perill la vida de les persones i de la resta d’éssers vius de la Terra.

Més de set milions de persones moren cada any com a conseqüència de malalties causades per la contaminació atmosfèrica. Espècies arreu del món estan en perill o han desaparegut com a conseqüència de l’empobriment del seu hàbitat causat pels contaminants atmosfèrics, entre d’altres. L’espècie humana només és una espècie més. I n’és la principal responsable. És hora de fer visible aquest problema i de prendre part per a millorar la qualitat de l’aire.

Al llarg del curs trobareu informació i propostes per fer front a la contaminació atmosfèrica. També hi trobareu diades internacionals relacionades amb el medi ambient amb enllaços que us ajudaran a relacionar les diades amb la proposta del mes. Podeu aprofitar per comentar-les a classe i aprofundir en cadascun dels temes.
 

Aquest curs hem preparat una breu guia per al professorat de les aules que heu rebut el calendari per complementar i ampliar les propostes d'activitats mensuals.

La guia recull de forma esquemàtica:

  • Índex temàtic.
  • Orientacions per treballar les propostes d’activitats mensuals.
  • Propostes per aprofitar didàcticament les il·lustracions de cada mes.
  • Proposta per treballar una diada internacional ambiental en relació amb el contingut del mes.
  • Relació dels principals continguts curriculars, conceptes clau i competències bàsiques que es proposa treballar.

Les propostes d’activitats estan dissenyades per cicle mitjà de primària però en alguns casos poden ser adaptades a cicle inicial o cicle superior de primària. En el cas de cicle superior de primària us suggerim que consulteu l’Agenda Escolar del Medi Ambient i Desenvolupament 2022-2023 on trobareu continguts i activitats adreçades a 1r cicle de secundària que us poden ser d’utilitat.
 

Ens trobareu a Instagram: @agendaescolardiba on també podeu compartir les activitats que realitzeu aquest curs.

Esperem que tant aquest calendari com la informació que podreu trobar al web siguin del vostre interès i que tingueu molt bon curs!


Si desitgeu més informació. teniu dubtes o comentaris, ens podeu escriure a aquesta adreça de correu electrònic.