La pèrdua de biodiversitat ens posa en perill

El 2023 el vam acabar coneixent els límits planetaris. Ara ja saps que es tracta de nou indicadors que apunten línies vermelles que no hem de traspassar, perquè en fer-ho poden desencadenar-se processos irreversibles i de no retorn i que posen en perill tota la humanitat.

Si encara no tens clars de quins límits estem parlant, et convidem a recuperar l'activitat "Els límits del planeta".

El 2024 l'iniciem amb la següent afirmació, que esperem que us faci reflexionar: 

Cada cop que desapareix una espècie, la resta ens tornem més vulnerables.

 


 

I és que vivim en un sistema, el planeta, on tots els éssers vius estem relacionats els uns amb els altres, directament o indirectament. Aquests fils invisibles que ens uneixen se sustenten per un equilibri fràgil sobre el qual s'assenta la vida. 

La pèrdua de biodiversitat ens posa en perill i ens torna més vulnerables als canvis. La biodiversitat és un factor essencial perquè un ecosistema (i les persones que en formem part!) es mantingui saludable. En un ecosistema sa i divers, els efectes dels canvis que es produeixen en el medi no són tan tràgics, de manera que el sistema li és més fàcil recuperar-se perquè és més resilient.

Segons un estudi de WWF, cada hora desapareixen al món, de mitjana, 3 espècies de flora i fauna. Animals o plantes que no veurem mai més. Són dades esfereïdores i que ens entristeixen.

Durant aquest mes us convidem a conèixer què amenaça la biodiversitat, a traslladar aquest debat i els coneixements que adquiriu amb l'Agenda escolar d'aquest curs amb les persones amb qui us relacioneu, presencialment o a través de les xarxes socials. Entre totes i tots podem frenar aquesta tendència a la desaparició de tantes i tantes espècies. 

Accedeix als continguts de l'activitat "La pèrdua de biodiversitat ens posa en perill" i descobreix la història d'en Tan, el petit orangutan.