residus

Actua des de casa!

I tu, què pots fer?
Planta arbres, utilitza paper reciclat i tingues cura de les teves plantes. Cada cop que utilitzes paper reciclat estàs ajudant el planeta, estalviant aigua i energia. I, alhora, estàs salvant la vida de molts arbres, grans aliats nostres en la lluita contra el canvi climàtic.

I tu què ets: solució o problema?

“Qui no decideix formar part de la solució, forma part del problema”, va dir Ramon Folch –un reconegut biòleg i socioecòleg– en una ocasió

I és que com diu la màxima “pensa en global, actua local”, tu ets una part important d’aquest fenomen tan complex que es dóna a nivell mundial. Amb les teves accions, pots contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic o a agreujar-los encara més. Descobreix, tu mateix, si ets solució o problema en relació al canvi climàtic!

El mar: un abocador

Durant l’estiu del 2005, el Govern de Catalunya va impulsar una campanya per protegir les platges dels residus que amenacen la supervivència de moltes de les espècies que hi viuen, i degraden, així l’ecosistema marí. Amb aquest pòster, que duu el lema «Les espècies més perilloses del Mediterrani», es fan paleses les conseqüències de les nostres accions sobre el medi ambient i la vida de molts altres éssers vius amb qui compartim el planeta.

Calcula la teva petjada ecològica

La petjada ecològica*, és a dir, l’indicador que calcula l’àrea de sòl ecològicament productiu (cultius, boscos, pastures...) que cada persona, ciutat, regió o país necessita per obtenir tots els recursos que consumeix (aigua, energia, materials, aliments..) i per assimilar els residus que genera (brossa, emissions de CO2...), ens permet ser conscients de les conseqüències  ambientals de les nostres necessitats quotidianes, sobretot si aquest indicador es calcula en relació amb cada habitant.

Els residus

Us proposem que acumuleu tots els residus (excepte la matèria orgànica) que es generen a l’escola (cuina, passadissos, aules, oficines, servei de bar, pati, etc.) durant un dia. Us aconsellem que guardeu els residus separats i nets per tal d’evitar males olors i que els porteu a la classe el dia acordat. Per fer aquesta activitat cal que cadascú de vosaltres disposi d’uns guants i d’una mascareta. També necessitareu una balança per pesar el total de residus de cada fracció.

Consum i residus 2

Moltes vegades llencem a les escombraries productes i objectes que, per a nosaltres, ja no tenen utilitat o que simplement ja no ens agraden i ens destorben. Però aquests productes encara poden ser útils per a molta gent. Us proposem que organitzeu, la vostra classe, un mercat de segona mà en què us intercanvieu productes que ja no tenen utilitat per a vosaltres.