2008-2009

Remeis naturals per al refredat

Els refredats comuns estan causats per virus i, per tant, en la majoria dels casos, de res no ens serviran els antibiòtics, els quals ajuden a combatre les infeccions d’origen bacterià. Així doncs, i per tal d’evitar resistències (que fan que després els antibiòtics, quan realment els necessitem, no tinguin l’efecte esperat), si el metge no ens ho recomana, és important no prendre aquest tipus de medicaments.

Medicines naturals: plantes i aliments que curen

La naturalesa no només ens ofereix un medi on poder viure, ballar, córrer, passejar o estudiar, sinó que també ens proveeix d’aliments i medecines, necessaris per al nostre bon estat de salut. De fet, molts dels medicaments que trobem avui dia a les farmàcies han estat elaborats a partir de plantes amb propietats curatives. N’és un bon exemple l’aspirina. El seu principi actiu, l’àcid acetilsalicílic, s’elabora a partir de l’extracte de l’escorça de salze (Salix sp.), un producte utilitzat des de fa milers d’anys per les seves propietats medicinals.

L'arbre generós

Hi havia una vegada un arbre que estimava un nen. I el nen estimava l’arbre. L’arbre era feliç. I el nen, també. Cada dia el nen anava a veure l’arbre i recollia les fulles que havien caigut per fer-ne una corona i jugar a ser el rei del bosc....

La meditació, relacionar-nos amb l'entorn

La manera de concebre la relació de les dones i els homes amb la natura ha variat segons l’època i el lloc. Si bé, com ja hem comentat, la concepció occidental prevalent en l’actualitat és la de l'humà com a ésser que està fora de la natura i a la qual
considera un recurs que cal explotar per al seu únic benefici, altres cultures i societats presenten visions més properes al panteisme* en la seva relació amb la Mare Terra i prediquen un estil de vida en harmonia amb la natura.

Bellesa Natural

“El científic no estudia la natura perquè és útil, sinó perquè el captiva, i el captiva perquè és bella. Si la natura no fos bonica, no valdria la pena conèixer-la. Per descomptat, no em refereixo aquí a la bellesa que estimula els sentits, la de les qualitats i les aparences; no és que la menyspreï, en absolut, sinó que aquesta bellesa no té res a fer amb la ciència. Em refereixo a la bellesa més profunda, la que prové de l’ordre harmoniós de les parts i que pot captar una intel·ligència pura”.

El matemàtic francès Jules Henri Poincaré (1854-1912)

Com et relaciones amb l’entorn?

“La terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills.” 

Proverbi indi

“La Terra no ens pertany, nosaltres pertanyem a la Terra. Som part de la Terra i, de la mateixa manera, ella forma part de nosaltres. Totes les coses estan lligades entre si...” 

Carta de Seattle (del cap indi de la tribu Suwamish, Noah Sealth; 1855)