2007-2008

Què saps sobre l'ozó?

Fa uns 1.600 milions d’anys, quan la concentració d’oxigen atmosfèric se situava al voltant de l’1%, es va començar a formar la capa d’ozó. Gràcies a aquest filtre natural de les radiacions ultraviolades, els organismes vius van poder començar a propagar-se per les capes superficials de l’aigua i alguns van aventurarse a trepitjar la terra ferma.

El mar: un abocador

Durant l’estiu del 2005, el Govern de Catalunya va impulsar una campanya per protegir les platges dels residus que amenacen la supervivència de moltes de les espècies que hi viuen, i degraden, així l’ecosistema marí. Amb aquest pòster, que duu el lema «Les espècies més perilloses del Mediterrani», es fan paleses les conseqüències de les nostres accions sobre el medi ambient i la vida de molts altres éssers vius amb qui compartim el planeta.

Dissenya el teu menú!

Sabies que...? Una bona alimentació pot prevenir-te de moltes malalties. Una dieta equilibrada consisteix en un 55% d’hidrats de carboni* (també anomenats glúcids* o sucres), d’un 30% a un 35% de lípids* (greixos) i d’un 10% a un 15% de proteïnes* (percentatge en referència a l’energia total ingerida).

Pàgina 86

Cuinem amb patates

La patata és un dels plats que admet més preparacions (com a entrant, com a primer plat o com a acompanyament d’altres). A continuació trobareu un parell de receptes amb les quals podreu sorprendre els vostres familiars o amics! Trieu la que més us agradi o deixeu volar la imaginació i inventeu-la vosaltres mateixos! 

Calcula la teva petjada ecològica

La petjada ecològica*, és a dir, l’indicador que calcula l’àrea de sòl ecològicament productiu (cultius, boscos, pastures...) que cada persona, ciutat, regió o país necessita per obtenir tots els recursos que consumeix (aigua, energia, materials, aliments..) i per assimilar els residus que genera (brossa, emissions de CO2...), ens permet ser conscients de les conseqüències  ambientals de les nostres necessitats quotidianes, sobretot si aquest indicador es calcula en relació amb cada habitant.