Sabies que...

Sabies que...?

La biònica és l’aplicació de mètodes i sistemes inspirats en la natura per al disseny de ginys i tecnologia. Consisteix en l’anàlisi del funcionament dels éssers vius, i, un cop descoberts els seus mecanismes, materialitzar-los en els aparells.

La proposta...

Ara que estem a punt d’estrenar un nou any, és una bon moment per fer un llistat de bons propòsits i intencions, que tinguin en compte el medi ambient, com reciclar, apagar els llums o estalviar aigua. Fem que el 2019 sigui un bon any, també, per al medi ambient!

La proposta...

Heu visitat la depuradora de la vostra localitat? És interessant conèixer el procés que segueix l’aigua des que se’n va per l’aigüera de lavabos, rentadores, rentaplats, etc., i torna al cicle ja neta. Si teniu alguna depuradora a prop, no dubteu en visitar-la. Acostumen a fer visites guiades per a escolars!

Et recomanem...

L’app Caliope EU permet visualitzar el pronòstic de la qualitat de l’aire a Europa i els mapes de concentració dels principals contaminants atmosfèrics: ozó, diòxid de nitrogen, diòxid de sofre i material particulat. A més a més, gràcies al GPS del mòbil et mostra el pronòstic de la qualitat de l’aire de les estacions de monitoratge més properes.

Per reflexionar-hi...

L’Objectiu del Desenvolupament Sostenible núm. 10 consisteix a reduir la distància entre els més rics i els més pobres. Per això cal que els governs adoptin polítiques, en especial fiscals i salarials, per tal d’aconseguir més igualtat.

La nostra proposta!

Our Choice és una aplicació interactiva en què s’examinen les causes de l’escalfament global i es presenten idees i solucions innovadores per tal de frenar-lo. És una aplicació atractiva, plena de fotografies, gràfics interactius i animacions, que vol inspirar els lectors perquè prenguin mesures, no només a títol individual sinó com a participants en els processos polítics de presa de decisions.

La proposta...

Quin ús feu de les tecnologies digitals en la vostra vida? Per què i per a què les utilitzeu? En quins moments esteu connectats al món virtual? Seríeu capaços de passar un dia sense mirar la tele, jugar a l’ordinador o consultar el telèfon mòbil? Reflexioneu sobre aquestes qüestions i també sobre el seu impacte en les persones i en el medi ambient i, després de treballar en grups, compartiu les vostres conclusions amb la resta de companys.

La nostra proposta!

Si surts a caçar bolets, l’app Boletus t’ajudarà a identificar els que trobis de forma senzilla. L’app et permet indicar diverses característiques del bolet en qüestió: el color, la forma del capell, etc., i després et proposa els bolets que més s’hi assemblen de la seva base de dades.

Sabies que...?

Degut als pesticides dels camps, les abelles estan en retrocés. Algunes abelles comencen a trobar refugi a les ciutats, fins i tot ja podem degustar mel feta en algunes ciutats europees. Apicultura urbana. Qui ho diria, eh?

La nostra proposta!

L’app BibliotequesXBM mostra les biblioteques públiques de la província de Barcelona més properes a la posició de l’usuari o respecte a la localització que s’indiqui, i les activitats que s’hi fan.