relació amb l'entorn

La imatge oculta...

Els usos de l’espai públic són diversos: practicar determinats esports, celebrar-hi festes majors, passejar, descansar o, fins i tot, ballar, en són alguns exemples. Però l’espai públic també és integrador de gent diversa i dels significats que cadascun de nosaltres atribuïm a un lloc o a un altre.

Ets consumista?

Cada dia consumim una gran quantitat de productes. Alguns, com els aliments, són indispensables per a satisfer les nostres
necessitats vitals, d’altres, però, són més prescindibles i podríem sobreviure perfectament sense ells.

L'arbre generós

Hi havia una vegada un arbre que estimava un nen. I el nen estimava l’arbre. L’arbre era feliç. I el nen, també. Cada dia el nen anava a veure l’arbre i recollia les fulles que havien caigut per fer-ne una corona i jugar a ser el rei del bosc....

La meditació, relacionar-nos amb l'entorn

La manera de concebre la relació de les dones i els homes amb la natura ha variat segons l’època i el lloc. Si bé, com ja hem comentat, la concepció occidental prevalent en l’actualitat és la de l'humà com a ésser que està fora de la natura i a la qual
considera un recurs que cal explotar per al seu únic benefici, altres cultures i societats presenten visions més properes al panteisme* en la seva relació amb la Mare Terra i prediquen un estil de vida en harmonia amb la natura.

Bellesa Natural

“El científic no estudia la natura perquè és útil, sinó perquè el captiva, i el captiva perquè és bella. Si la natura no fos bonica, no valdria la pena conèixer-la. Per descomptat, no em refereixo aquí a la bellesa que estimula els sentits, la de les qualitats i les aparences; no és que la menyspreï, en absolut, sinó que aquesta bellesa no té res a fer amb la ciència. Em refereixo a la bellesa més profunda, la que prové de l’ordre harmoniós de les parts i que pot captar una intel·ligència pura”.

El matemàtic francès Jules Henri Poincaré (1854-1912)

Com et relaciones amb l’entorn?

“La terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills.” 

Proverbi indi

“La Terra no ens pertany, nosaltres pertanyem a la Terra. Som part de la Terra i, de la mateixa manera, ella forma part de nosaltres. Totes les coses estan lligades entre si...” 

Carta de Seattle (del cap indi de la tribu Suwamish, Noah Sealth; 1855)

Calcula la teva petjada ecològica

La petjada ecològica*, és a dir, l’indicador que calcula l’àrea de sòl ecològicament productiu (cultius, boscos, pastures...) que cada persona, ciutat, regió o país necessita per obtenir tots els recursos que consumeix (aigua, energia, materials, aliments..) i per assimilar els residus que genera (brossa, emissions de CO2...), ens permet ser conscients de les conseqüències  ambientals de les nostres necessitats quotidianes, sobretot si aquest indicador es calcula en relació amb cada habitant.