límits planetaris

Viu i deixa viure

Aquesta frase atribuïda a Mahatma Gandhi, i que probablement deus haver sentit en més d’una ocasió, ens convida a reflexionar novament sobre el concepte de límits i de sostenibilitat. I és que viure de manera sostenible va més enllà de fer-ho amb criteris ambientalment respectuosos. No podem descuidar el vessant social i econòmic. Les persones formem part d’una comunitat global, d’una gran família, en què el que li passa a un dels membres afecta a tota la resta. El camí cap a la sostenibilitat, doncs, l’hem de fer  conjuntament.

 

 

 

 

Viure en el dònut

Què tenen en comú un dònut i la sostenibilitat? No es pot dir que els dònuts siguin l’exemple d’un estil de vida saludable i sostenible, sinó més aviat tot el contrari, sobretot si ho restringim a un punt de vista alimentari. Tanmateix, l’economista anglesa Kate Raworth utilitza la imatge del dònut per il·lustrar l’espai segur i sostenible en què s’ha de desenvolupar la humanitat.

No molesteu

Observar la vida salvatge al medi natural és una de les activitats més fascinants i gratificants que existeixen. Tanmateix, de vegades, el millor que podem fer per la natura és, senzillament, no destorbar-la. Observar els animals de lluny i respectar el territori on viuen, no recol·lectar plantes ni moure pedres o altres elements, no llençar escombraries ni deixalles, etc.

La pèrdua de biodiversitat ens posa en perill

Les persones no estem soles al planeta, encara que de vegades actuem com si fos així. Fins ara s’han descrit uns 2 milions d’espècies. No obstant això, els experts consideren que en queden moltes per descobrir i calculen que la xifra d’animals i plantes amb qui compartim el planeta deu estar al voltant dels 9 milions (sense comptar bacteris i altres organismes minúsculs, que habiten no només la terra ferma, sinó també mars i oceans i que potser superen els tres mil milions d’espècies!). 

Els límits del planeta

Fa més d’una dècada, el 2009, un grup de científics i científiques d’arreu del món —encapçalat per Johan Rockström, un reconegut científic suec— van proposar 9 límits planetaris que són essencials per a l’estabilitat de la Terra. Aquests 9 indicadors que apunten les línies vermelles que no hem de traspassar, si no volem que es desencadenin processos irreversibles i de conseqüències potencialment catastròfiques.

Descobrim-los en aquesta activitat!

 

 

 

 

Matrioixques i sistemes

Les matrioixques, o nines russes, ens proporcionen una imatge visual molt clara per comprendre l’ambient en què es desenvolupa la nostra vida i els contextos dels quals formem part. L’entorn que habitem ens defineix com a persones i, alhora, marca els límits del que considerem propi –el que és «meu» o «nostre»– i el que no –i considerem dels «altres»–, així com del que ens està permès fer i el que no.
En aquesta activitat veure com el nostre planeta és un gran sistema i com formem part d'aquest conjunt.

 

 

 

 

 

Límits que ens fan més lliures

Ens agradi o no, els límits existeixen. N’hi ha que són necessaris i que ens ajuden a créixer amb seguretat i sense por. Els posen les mares i els pares, el professorat a l’escola... i també, ens posem límits nosaltres mateixos.
En aquesta activitat reflexionem sobre com ens afecten externament i internament els límits.