#tolerància
En el món actual són contínues les manifestacions d’intolerància. Cal progressar cap a una comprensió universal, malgrat segueixen existint entre nosaltres intoleràncies de tota mena que alimenten l’odi i fins i tot el vessament de sang entre les persones o comunitats.
El 16 de novembre de 1995, els Estats membres de la UNESCO (l’Agència de les Nacions Unides per la Cultura i l’Educació) van aprovar la Declaració de Principis sobre la Tolerància i el Seguiment de l’Any de les Nacions Unides per la Tolerància.
Cal que ens comprometem amb una tolerància activa que permeti als éssers humans acceptar-se, respectar-se i viure en pau els uns amb els altres. Aquest és un bon dia per començar a ser més tolerants!
Proposta didàctica complementària Per treballar el Dia Internacional per la Tolerància
La celebració d’aquesta Diada pot ser l’excusa per parlar de límits des d’un punt de vista individual. És una oportunitat per reflexionar sobre on comencen i on acaben els nostres límits i quines són les repercussions de les nostres conductes sobre les altres persones, amb les quals es relacionen de manera directa o indirecta.
La coneguda cita “La meva llibertat acaba on comença la de l’altra”, atribuïda a autors diversos, no està exempta de controvèrsia. Malgrat tot, si una cosa està clara és que apunta una de les línies on podem situar alguns dels nostres límits, en relació amb les altres persones, per bé que hi ha fronteres que no hauríem de sobrepassar, sobretot quan poden posar en risc la seguretat o el benestar d’aquells amb qui ens relacionem. Us proposem, amb motiu d’aquest Dia, treballar la noció de límits personals i interpersonals. Algunes qüestions que poden ajudar-vos amb aquest propòsit:
- Quins són els límits a escala interpersonal que marquen línies vermelles a la nostra llibertat?
- Com podem ser lliures sense que això suposi interferir en el benestar i en les llibertats de l’altre?
- Què en penseu de la cita “La meva llibertat comença on acaba la de l’altre”?
- Us considereu persones tolerants amb la diferència (físiques, psicològiques, i pel que fa a capacitats)?
-
Tenim tendència més a incloure o a excloure als qui considerem diferents de nosaltres? I, en aquest sentit, la diferència ens limita i empobreix o ens enriqueix com a persones?