El verd i el blau urbans afavoreixen la presència de fauna a les ciutats. Tot i que el soroll, la contaminació i els residus converteixen els entorns de la ciutat en ambients hostils per als animals, cada cop es duen a terme més accions encaminades a potenciar la biodiversitat urbana autòctona.
I és que més enllà dels parcs i dels jardins, i altres elements naturals com l’arbrat viari o els horts urbans, les ciutats acullen plantes i animals diversos. Plantar espècies mel·líferes, que atreguin abelles i altres pol·linitzadors, o instal·lar caixes niu degudament orientades per a ocells o mamífers com els ratpenats són exemples d’actuacions encaminades al foment de la biodiversitat.
La proposta
Conèixer l’entorn proper hauria de formar part del bagatge cultural de totes les persones. Us proposem sortir a descobrir-lo, tot fent una volta pel poble o ciutat on viviu. Sou capaços d’identificar la flora i la fauna que teniu a prop? Investigueu quines funcions desenvolupen en l’ecosistema les espècies que trobeu i plasmeu el que heu après en un mural. Abans de la sortida, podeu anar a la biblioteca i agafar algun manual o guia d’identificació d’espècies. També podeu instal·lar detectors d’ultrasons per descobrir la presència de ratpenats o càmeres termogràfiques o de fotoparany que s’activen amb el moviment per observar la fauna diürna o nocturna.
Proposta didàctica complementària
Proposta didàctica complementària
Aprendre a obrir els ulls a l’entorn més proper: un projecte educatiu transversal
Proposta didàctica complementària
Descobrint el vostre entorn proper
Tornar a l'índex del calendari