Els Hazda són una tribu de caçadors-recol·lectors que viu al Parc Nacional del Serengueti, a Tanzània. La seva comunitat està formada per unes mil persones. Mantenen un estil de vida ancestral, similar al de fa desenes de milers d’anys. Tenen una dieta molt variada, sobretot si la comparem amb la que tenim als països occidentals, la qual en molts casos es limita a uns 20 o 30 aliments que ingerim de forma repetida.
Els Hadza, en canvi, s’alimenten amb un total de 600 espècies d’animals i plantes diferents per temporada (sembla que en determinats moments podrien haver arribat a ingerir-ne fins a 3.000), que troben al medi: aliments silvestres, mel, tubercles, fruits de baobab i baies salvatges i alguns animals que puguin caçar, sobretot ocells, porcs espins, etc.
Han estat objecte de nombrosos estudis pel fet de considerar-se un exemple per la qualitat i la diversitat de la seva microbiota. I és que comparats amb habitants de diferents ciutats, els Hadza tenen més bacteris beneficiosos als seus intestins i això els fa gaudir d’una millor salut.
Però què passaria si comencéssim a menjar com ells? Aquesta és la pregunta que es va fer Tim Spector, professor d’epidemiologia genètica del King’s College de Londres. Per descobrir-ho, va conviure amb els Hadza durant tres dies. Va analitzar mostres de femta abans i després de conviure amb ells i menjar el que ells menjaven durant tres dies. Els resultats d’aquest experiment van posar de manifest que en només aquest temps la seva microbiota havia augmentat un 20 % i era molt més diversa. Aquests canvis, però, es van perdre poc temps després de recuperar els hàbits alimentaris moderns.