Productes alimentaris (sobretot per la presència d’additius i a causa dels envasos que els contenen).
- Aigua
- Plàstics
- Perfums, colònies i ambientadors
- Sabons i xampús
- Productes de neteja (lleixiu, neteja vidres...)
- Higiene íntima (compreses, tampons...)
- Cosmètica: maquillatge, esmalts, pintaungles...
- Aliments tractats amb pesticides
- Paelles antiadherents
- Carmanyoles
- Ampolles de plàstic
- Tèxtil (jerseis, llençols, edredons...).
- Desodorants, laques... (esprais)
- Cremes corporals
- Aparells electrònics
- Electrodomèstics
- Estores
- Esmalts
- Mobiliari
- Pintures i vernissos
- Joguines
Et proposem fer pintures sense tòxics:
Pintures sense tòxics!
Les pintures, vernissos i tints acostumen a tenir en la seva composició substàncies tòxiques per a la salut i altament contaminants per al medi. En rentar les peces de roba que les contenen a la rentadora, s’alliberen a l’aigua i acaben als ecosistemes, tal com passa amb els microplàstics. D’altra banda, en respirar-les en l’ambient, els compostos orgànics volàtils s’incorporen a l’organisme i poden causar nombroses malalties. Per això, és important que els tints de la roba, del cabell o les pintures que utilitzem, siguin ecològics i no continguin substàncies tòxiques, que poden malmetre la nostra salut i la dels ecosistemes.
A l’hora de pintar els teus dibuixos opta per alternatives vegetals lliures de tòxics. Tu mateix/a pots fabricar la teva paleta de colors a partir de flors, fruits, fulles i arrels, que pots recol·lectar tu mateix quan passegis pels voltants de casa teva. També pots utilitzar ingredients com el cafè, el cacau o la garrofa o fruites de temporada que tinguis a casa. Crea i experimenta amb textures i colors!
Aquí et deixem quatre propostes de tints naturals (una per a cada estació), extretes del llibre “Tinta vegetal” (Lourdes Ral):
1. Tinta de romaní i espígol (primavera)
Ingredients:
- 4 branques de romaní i unes flors d’espígol
- ½ cullerada de goma aràbiga
- 3 gotes d’oli essencial de clau
- 3 cullerades de vinagre blanc destil·lat
- 1 cullerada de sal
Posa en una olla d’alumini unes branques de romaní i d’espígol i cobreix-les amb aigua destil·lada. Deixa-ho escalfar 45 minuts. Un cop hagi bullit, treu-ho del foc i deixa-ho reposar 24 hores. L’endemà, si ha quedat massa líquida pot tornar-se a escalfar.
Cola-ho tot i afegeix-hi la goma aràbiga i l’oli essencial per a una millor conservació. És una tinta molt olorosa i molt senzilla de fer, que dona un to groguenc verdós a la barreja, semblant a la tinta de calèndula. Pot obtenir-se un to més fosc afegint-hi una culleradeta de bicarbonat. A la mescla cal afegir-hi, a més, tres cullerades de vinagre blanc destil·lat i una cullerada de sal.
Aquesta recepta també pot fer-se durant el mes de febrer, amb les primeres florides del romaní i fent servir flors d’espígol seques.
2. Tinta d’hibisc (estiu)
Es tracta d’una recepta a base de flors d’hibisc fresques o seques, en aquest cas de color vermellós lilós. Les pots cultivar a casa o comprar-les (les podràs trobar en herbolaris, ja que s’utilitzen per fer infusions).
Ingredients:
- Flors fresques o seques d’hibisc
- ½ cullerada de goma aràbiga
- 3 gotes d’oli essencial de clau
- ½ cullerada de glicerina
Escalfa l’aigua a 80 °C en una bullidora i posa l’hibisc a infusionar. Si vols que et quedi una tinta més concentrada, fes servir poca aigua. Deixa-ho reposar i refredar. Un cop refredat, afegeix-hi la goma aràbiga com a aglutinant. Si vols una tinta més consistent pots canviar la goma aràbiga per midó de blat de moro. El color que obtindràs serà d’un to vermellós brillant, que s’anirà tornant lilós segons el suport i la llum que rebi la pintura. Es pot barrejar amb bicarbonat per obtenir directament un to lilós blavós. Colors roses els donen també les cireres i, un to rosa amarronat, els fruits de la gavarrera, a finals d’estiu.
3. Tinta de magranes (tardor)
Ingredients:
- Pell de magrana seca (2 magranes)
- ½ cullerada de goma aràbiga
- 3 gotes d’oli essencial de clau
Deixa assecar la pell de les magranes. Quan siguin seques, al cap d’uns dies, posa en una olla les pells tallades a bocins i cobreix-les amb aigua. Fes-les bullir 1,5 h i tot seguit deixa-les reposar unes quantes hores dins l’olla perquè acabin d’extreure tot el tint. Passada aquesta estona ja podreu colar la tinta de magrana. Si et queda massa líquida, pots tornar a escalfar-la uns 15-20 minuts perquè redueixi més. Per colar-la, pots utilitzar una peça de roba de mussolina de cotó. Després, afegeix la goma aràbiga i l’oli essencial de clau, perquè pugui conservar-se la tinta.
Obtindràs un color d’un to ocre. Si vols que es torni groc o ataronjat, empolvora-hi ½ cullerada bicarbonat de sodi per sobre.
4. Tinta d’escorça d’alzina (hivern)
Ingredients:
- Trossets d’escorça d’alzina de branques caigudes
- ½ cullerada de goma aràbiga
- 3 gotes d’oli essencial de clau
- ½ culleradeta de sulfat de ferro
Agafa els de trossets d’escorça de branques caigudes i cobreix-los amb aigua destil·lada. Deixa’ls bullir durant 1,5 h i a continuació deixa’ls reposar 24 h més. L’endemà, cola-ho tot i afegeix-hi mitja culleradeta de sulfat de ferro (el sulfat de ferro farà augmentar la intensitat del color, que oscil·larà entre marrons foscos i marrons rovellats). Afegeix l’oli de clau com a conservant.
Et convidem a jugar amb els tints i els colors de la natura i a compartir-ho amb nosaltres a les xarxes socials (Instagram: @agendaescolardiba).
I, si en vols saber més...?
Guies, llibres en format PDF:
- Canvia de desodorant. La guia definitiva per eliminar els tòxics de les aixelles. (pdf)
- Hogar sin tóxicos (pdf)
Llibres en paper o en format electrònic:
- Libérate de tóxicos – Nicolás Olea
- Primavera silenciosa – Rachel Carson
- Naturalment atractius. Cosmètica ecològica, veggie i sostenible feta a casa – Josefina Llargués
- Residu zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida – Bea Johnson
Documentals, sèries, en format audiovisual:
- Aguas oscuras (Netflix)
- Mission blue (Netflix)