QR 10: L’acidificació dels oceans

Els oceans són uns dels nostres grans aliats en la lluita contra el canvi climàtic. I és que més d’un terç del CO₂ que emetem a l’atmosfera acaba dissolt al mar. Una part d’aquest CO₂ és fixat pels organismes marins, però una altra part acaba convertint-se en àcid carbònic i alterant la química dels mars i els oceans perquè els acidifica.

Durant els darrers 200 anys, el pH de les aigües superficials oceàniques ha disminuït un 0,1, i ha passat d’un valor mitjà pràcticament 8,2 a 8,1 en aquest temps. Si aquesta tendència continua, es preveu que a finals de segle (2100), es produeixi un descens de 0,3 al 0,5 (que suposaria un pH de 7,7), quelcom del tot nou i excepcional, ja que els valors del pH oceànic s’han mantingut constants durant com a mínim 25 milions d’anys i mai abans havien disminuït a un ritme com l’actual.

Una disminució del pH d’aquesta magnitud —tan sols de 0,1!— té efectes en tot el planeta. Afecta una de les formes de vida més essencials, i que constitueix la base de la cadena alimentària oceànica: el plàncton. Els organismes que formen el fitoplàncton són probablement el recurs vegetal més important de la Terra. Inclouen com a mínim la meitat de tota la producció primària de la biosfera, equivalent a totes les plantes terrestres juntes. Totes les espècies superiors, des del verat fins a les balenes, depenen en última instància d’aquests organismes majoritàriament microscòpics.

Un altre dels efectes de l’escalfament i de l’acidificació dels oceans és el blanquejament dels coralls, que ja es troben en situació crítica, per culpa també de la contaminació. Quan la temperatura de l’aigua supera els 29 °C, els coralls pateixen estrès tèrmic i reaccionen expulsant les algues. Això fa que acabin morint per falta d’oxigen.

Però l’escalfament de les aigües i l’acidificació deguda al canvi climàtic no és l’únic que posa en perill el medi marí. Les persones, sobretot a l’estiu en banyar-nos, també contribuïm a la contaminació dels mars i dels oceans. I és que les cremes que ens posem sobre la pell i que s’acaben dissolent a l’aigua on ens submergim, contenen substàncies nocives per als éssers vius que habiten aquest medi i, per tant, sobre tot l’ecosistema.

Descobreix en aquest article com pots protegir la teva pell sense contaminar el medi ni posar en risc la teva salut.