The story of stuff

La nostra manera de consumir és determinant per a la millora de la qualitat de l’aire.

 

Si comprem productes fets amb plàstic o alumini, i si a més, són productes d’un sol ús (llaunes, gots de plàstic, etc.) la contaminació generada durant el procés de fabricació, transport, distribució i tractament del producte és alarmant. El plàstic i l’alumini, per les seves propietats, poden ser útils per a la fabricació de certs productes. Però si són productes d’un sol ús mai serà una bona idea triar-los d’aquest material. El vidre, el paper i cartró, la fusta, la ceràmica, etc. són una bona alternativa en molts casos. El fet de reparar un producte quan s’espatlla enlloc de comprar-ne un de nou també ajuda moltíssim a millorar la qualitat de l’aire.

 

enlightenedAdquirir productes de segona mà és també una molt bona alternativa. En els dos casos estalviem tota la contaminació generada per a fabricar un nou producte.

 

Per altra banda, la manera en com ens alimentem també té un fort impacte en la qualitat de l’aire. Així, el consum de carn de ramaderia intensiva (per exemple les granges plenes de porcs) emet grans quantitats de contaminants a l’atmosfera. També el consum de productes d’agricultura convencional a gran escala porta sovint associat l’ús de pesticides tòxics que poden malmetre la qualitat de l’aire.

 

enlightenedUna bona alternativa seria reduir el consum de carn i fer-ho de productors amb certificat ecològic. Així com consumir fruites, verdures i hortalisses procedents d’agricultura ecològica.

 

El fet però més rellevant per a la qualitat de l’aire associat al consum d’aliments és el lloc d’on provenen. D’aquesta manera, menjar-te un kiwi cultivat a Nova Zelanda o una taronja del Marroc tindrà un impacte molt negatiu en la qualitat de l’aire (degut a tot el transport associat per a dur-lo fins casa teva).

 

enlightenedConsumir productes de proximitat serà una molt bona alternativa per a millorar la qualitat de l’aire.