Nou curs, nova agenda escolar!

Prop de 87.000 alumnes de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona, ja tenen a les seves mans l’Agenda Escolar del Medi Ambient i el Desenvolupament, un recurs d’educació ambiental que enguany arriba a la seva vintena edició. Els continguts, aquest cop, ens conviden a actuar i a mobilitzar-nos per frenar l’emergència climàtica.

El canvi climàtic és un fenomen del qual ja no hi ha cap mena de dubte. Ho demostren les dades de les quals disposem actualment i ho afirma amb rotunditat la comunitat científica mundial, que també coincideix en afirmar que els canvis —i el temps que tenim per fer-hi front— seran més dràstics, imprevisibles i irreversibles com major sigui l’augment de la temperatura.

Dels divuit anys més càlids des que es tenen registres instrumentals fiables (1850), disset han estat posteriors a l’any 2000, i per primera vegada a la història, l’any 2015 la temperatura mitjana global de l’aire (mesurada a 1,5 cm de la superfície terrestre i marina) va superar en 1°C la que hi havia en l’època preindustrial. També, per primera vegada des de feia centenars de milers o fins i tot milions d’anys, la concentració de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera va sobrepassar les 400 parts per milió[i] (el 1990, quan es va publicar el primer informe de l’IPCC eren de 350 ppm; durant l’era preindustrial es mantenien estables al voltant de les 280 ppm; el 2020 vam arribar a les 418 ppm). Alguns consideren que podrien ser amb molta probabilitat els valors més elevats dels últims 14 milions d’anys!

Les agendes d’aquest curs són, doncs, una invitació a sumar esforços per fer front a aquesta crisi global amb efectes locals que ens afecta a totes i a tots, sense excepció. I és que el temps s’acaba, però encara tenim una oportunitat. Els propers 10 anys seran determinants!

T’uneixes al repte?

Recordeu que ens trobareu també a les xarxes socials, Facebook i Instagram.

Que tingueu un bon curs!