Estrenem curs amb una nova Agenda Escolar!

“L’aleteig d’una papallona pot provocar un huracà en una altra part del món.” És l’“efecte papallona”, un concepte extret de la teoria del caos que el 2004 va inspirar una pel·lícula fantàstica amb el mateix nom.

Això significa que les nostres accions, per petites que siguin, poden tenir efectes a curt, mitjà o llarg termini, i també en indrets que es troben molt allunyats de nosaltres. En aquest context, el lema “Pensa en global, actua en local” adquireix una rellevància especial. I és que al planeta Terra, on vivim, tot està relacionat.

La biologia utilitza el terme “ecosistema” per referir-s’hi. Plantes, animals (aquí hi entrem les persones) i qualsevol organisme viu estableixen interaccions complexes entre ells i amb el medi físic on es troben.

A les agendes escolars d’aquest curs hem volgut fer èmfasi en aquesta visió ecosistèmica, d’entendre les persones en relació amb el medi i tots els elements que el formen, amb l’objectiu de recordar-nos que tot està connectat i que petits canvis en la nostra vida, aquí, poden millorar el nostre futur, el del planeta i el de persones o animals que viuen a milers de quilòmetres.

Des de la Diputació de Barcelona estem compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Es tracta de 17 objectius per transformar el món, que ens han d’ajudar a eradicar la pobresa, combatre les desigualtats i promoure un desenvolupament sostenible que ens permeti fer front al canvi climàtic, entre d’altres. 

Aquests materials són una contribució als ODS. Tant de bo us inspirin a emprendre les vostres pròpies accions per construir, entre totes i tots, un món millor!

Que tingueu molt bon curs!

Valentí Junyent i Torras

Diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient

President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat