El plàstic, omnipresent!

Roba, envasos, materials per a la construcció, bosses, cotxes, avions, joguines, ordinadors, bolígrafs, compreses, bosses, sabates, targetes de crèdit... L’ús del plàstic es va generalitzar a partir de la Segona Guerra Mundial i avui en dia és un material omnipresent. És difícil pensar en alguna activitat que estigui totalment lliure de plàstic. El plàstic és per tot arreu.

És innegable que es tracta d’un gran invent. Ens ha permès volar, viatjar, jugar, estudiar o comprar i ha revolucionat la medicina: gràcies a ell hi ha cors que poden continuar bategant o persones que poden veure-hi o caminar. Però no tot són avantatges. El seu ús s’associa a nombrosos problemes ambientals, socials i per a la salut de les persones.

Però... Què és el plàstic?

Els plàstics són polímers de cadenes llargues, que tenen la propietat de poder-se modelar en objectes sòlids amb diverses formes. Es tracta d’un material lleuger, resistent i barat. D’aquí la seva enorme utilitat. La majoria dels plàstics es fabriquen a partir del petroli, un combustible fòssil de vida limitada. En la seva fabricació es consumeix molta energia, és molt difícil i costós de reciclar i un dels principals contaminants del sòl i de l’aigua. 

La producció de plàstics s’ha duplicat en els últims quinze anys i continua creixent a un ritme alarmant. Cada any es produeixen, a nivell mundial, 300 milions de tones de materials plàstics. Tan sols una petita quantitat, el 9% es reutilitzarà o reciclarà. La resta acabarà en incineradores o abocadors o directament al medi, contaminant el sòl, l’aire i l’aigua.

Des de l’inici de la seva comercialització, a mitjan segle XX, s’han fabricat uns 8,3 milions de tones de plàstic a tot el món, cosa que equival al pes d’uns mil milions d’elefants. El 50% dels plàstics es produeixen a l’Àsia, principalment a la Xina. Espanya és el quart país de la Unió Europea amb més demanda de plàstics.

I... encara una altra dada, igual o més alarmant: pràcticament la meitat de tot el plàstic produït actualment és per a finalitats d'un sol ús. Això inclou ampolles, envasos d'aliments, gots de cafè, bosses, etc.

L’augment de la producció de plàstics ha superat la nostra capacitat de gestionar aquest residu i ha col·lapsat el sistema. Per l’acció del vent i de la pluja, cada dia arriben al mar i als rius una gran quantitat de residus plàstics que s’han llençat en llocs inadequats. Això té conseqüències devastadores sobre els ecosistemes, sobretot sobre la fauna. Molts animals ingereixen el plàstic o hi queden atrapats, cosa que els causa enormes problemes i, fins i tot, la mort. A més, la lluita pel petroli ha esdevingut un dels principals motius de conflictes armats i guerres arreu del món.

Les previsions apunten un augment de la producció de plàstic durant les pròximes dècades. Està clar que el model actual és totalment insostenible. El nostre consum genera diàriament quantitats exagerades i injustificades d’aquest residu, que triga centenars o milers d’anys en degradar-se. Si bé és difícil prescindir totalment d’aquest material, cal fer-ne un ús responsable, per preservar el medi ambient i la salut del planeta i de les persones. Es tracta d’escollir quan el seu ús és necessari i aporta un valor a la nostra vida, i rebutjar-lo quan en podem prescindir.

Amb les agendes d’aquest curs et proposem un repte, el de reduir els plàstics a la teva vida! Tens tot un curs per endavant, per aconseguir-ho! Et convidem a compartir la teva experiència a les xarxes socials amb l’etiqueta: #unanysenseplàstics, #zeroplàstics i #agendaescolardiba.

Ens trobaràs al Facebook i a l’Instagram (@AgendaEscolarDiba).

Fitxers: 
AdjuntMida
PDF icon agenda19-20-activitat1.pdf1.53 MB