365 dies per mobilitzar-te en favor del planeta

El 22 d’abril de cada any es commemora, amb la celebració del Dia de la Terra, el que es considera el naixement, el 1970, del moviment ambiental modern. En aquell moment, els nord-americans estaven respirant enormes quantitats de gasolina amb plom procedent dels automòbils i la indústria contaminava de manera descontrolada, sense temor a les conseqüències legals ni a la mala premsa que això pogués tenir. Aleshores, als mitjans de comunicació no se sentia a parlar del «medi ambient» i no era una cosa que preocupés especialment.

El 1968, dos anys abans de la celebració del primer Dia de la Terra als Estats Units, el New York Times va publicar el que seria un dels majors best-sellers de temàtica ambiental: el llibre Primavera silenciosa, de la biòloga marina i zoòloga nord-americana Rachel L. Carson, avui en dia considerada una de les grans referents del moviment ecologista i una de les primeres veus que van denunciar la contaminació generada per les activitats industrials humanes, sobretot pel que fa a l’ús massiu de pesticides, com el DDT. La publicació d’aquest llibre va marcar l’inici de l’augment de la consciència pública en relació amb la problemàtica ambiental. Mig segle després, continua sent un referent de lectura obligada dins l’ecologisme i la defensa del medi ambient.

La influència d’aquesta publicació va ser determinant a l’hora de motivar el senador de Wisconsin Gaylord Nelson a fundar el primer Dia de la Terra. I és que aquell 22 d’abril del 1970 va tenir lloc la primera gran manifestació per motius ambientals de la història: 20 milions de nord-americans van sortir als carrers per reivindicar un ambient saludable i sostenible! Hi van participar dues mil universitats, deu mil escoles de primària i secundària i centenars de comunitats. La manifestació va ser tot un èxit: la pressió social va donar lloc, poc després, a la creació de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units i a l’establiment de diverses lleis destinades a la protecció del medi ambient. Uns canvis que es van aconseguir, com en tantes altres ocasions, gràcies a la força de la gent. Anys més tard, el 1990 la diada va adquirir un caràcter global i es va internacionalitzar: avui en dia són centenars els països que se sumen a les mobilitzacions.

Han passat uns quants anys d’aquestes primeres veus, d’aquella primera gran manifestació, de la I Conferència Internacional sobre Medi Ambient a Estocolm, el 1972, i de les moltes altres que la van succeir, com la Cimera de la Terra a Rio de Janeiro el 1992, juntament amb totes les declaracions, lleis i entitats que s’han creat amb la voluntat de preservar el planeta.

Tot i així, el deteriorament ambiental, tant a escala local com planetària, no ha fet més que augmentar en els últims anys. El consens científic sobre l’existència del canvi climàtic i la constatació de la contribució humana a aquest fet, juntament amb l’augment de la contaminació, ens situen en una situació d’emergència en què cal emprendre mesures valentes, sense demora.

El moviment Fridays for Future, impulsat per l’adolescent Greta Thunberg, va mobilitzar durant el 2019 milers de joves d’arreu del món en una sèrie de vagues estudiantils, amb l’objectiu de reivindicar el seu futur i reclamar als governs que assumeixin la seva responsabilitat i emprenguin mesures davant la situació d’emergència climàtica.

Cada cop som més conscients que els problemes ambientals són els nostres problemes i que ens pertoca a tots actuar si volem assegurar-nos la supervivència. Ja no ens en podem desentendre, perquè ens hi va el futur i la pròpia vida.

Hi ha moments que ens obliguen a reinventar-nos, que sacsegen profundament la manera que tenim de funcionar i de ser en el món. La situació de confinament generada arran de la COVID19 és un exemple de com les persones vam aprendre a funcionar d’una manera totalment diferent a la qual estàvem acostumats. Quelcom tan diminut com un virus va obligar el món sencer a confinar-se dins de les seves cases, per responsabilitat individual però també —i sobretot— col·lectiva. De cop, ens vam adonar que les nostres accions tenen conseqüències que van més enllà del benefici o del dany propi i que poden afectar els altres. També el planeta se’n va ressentir, en aquest cas en positiu; només cal comparar les dades de contaminació a nivell planetari i local durant els mesos de confinament per a corroborar-ho.

Aquestes agendes volen ser una crida a l’acció, però també un homenatge i un reconeixement a totes les persones que han sortit al carrer per defensar el medi ambient. I també una oportunitat per descobrir que quan fem sentir la nostra veu per una bona causa i ens coordinem amb altres persones, passen coses increïbles!

A totes les persones que lluiteu, que han lluitat i que lluitaran per la causa ambiental, GRÀCIES!