Passem un 90% del temps en espais tancats (QR 4)


 

La llum solar és centenars de vegades més lluminosa en l’espectre blau que la llum artificial tradicional i és, amb diferència, la més efectiva per sincronitzar els nostres ritmes circadiaris. Perquè te’n facis una idea: una oficina amb llum brillant té una intensitat lluminosa d’uns 400 lux. La intensitat d’un dia ennuvolat és d’uns 2.000 lux. Un dia de primavera oscil·la entre 40.000 i 60.000 lux. I la llum del sol brillant a l’estiu supera els 100.000 luxos!

A més, la llum diürna matutina augmenta la producció de cortisol natural, que ens ajuda a despertar i això millora els nivells d’energia i la capacitat de concentració durant tot el dia. També estimula la producció de dopamina  i de serotonina, hormones (unes substàncies que el cos produeix naturalment sota determinades circumstàncies i que es relacionen amb el benestar, la motivació i el bon humor).
 

Del llibre “Hijos de la adversidad” – Antonio Valenzuela

 

Així que si ets dels que els costa despertar-te, ja ho saps: prescindeix de les ulleres de sol, sobretot durant les primeres hores del matí (perquè en fer-ho estàs enviant un missatge al cervell que encara és de nit), redueix la il·luminació artificial i prioritza la llum natural. Posarà el teu rellotge biològic a l’hora i t’ajudarà a activar-te i a omplir-te d’energia per encarar el nou dia!
 

Afluixa i redueix el ritme!

El ritme frenètic del dia a dia ens fa viure permanentment estressats. Anar a un ritme tan ràpid té un preu: malmet la salut física, mental i emocional i ens predisposa a l’ansietat i a la depressió. Vivim a un ritme que no és natural. Els nostres avantpassats caçadors recol·lectors treballaven menys i tenien molt més temps per al descans i per a l’oci. Tenien molt més temps lliure que nosaltres. John Stuart Mill, un filòsof i economista britànic, ja ho va dir fa més d’un segle: “Tantes màquines com hi ha, i encara ningú ha inventat res que estalviï una hora en el treball d’un ésser humà”. Malgrat els avenços tecnològics, vivim amb més pressa que mai. I és que, com diu Sergi Monrabà al llibre “Emboscats”, “La indústria i la tecnologia, més que estalviar-nos temps, ens el roben i no ens n’adonem”. Viure de manera naturalment salvatge també implica possibilitar espais per al descans i per a l’avorriment.
 


Via Tenor