relació amb l'entorn

Temps de (des)connexió!

Un 22% dels adolescents afirma que passa més de 6 hores diàries navegant per la xarxa.

Internet i els telèfons mòbils formen part de les nostres vides. Els telèfons intel·ligents han suposat una revolució en la manera com ens comuniquem i relacionem. El seu ús té avantatges i inconvenients.

Tot està connectat...

Els amics dels meus amics... són els meus amics?

Durant la dècada dels anys seixanta, Stanley Milgram va idear un experiment que li va servir per demostrar que totes les persones del món estem connectades per una mitjana de “sis graus de separació” (tenint en compte que el teu amic es troba a un grau de tu; l’amic del teu amic, a dos graus, i així successivament).

Però exercim alguna influència sobre aquestes persones?

Practica el bon gust!

Cada estació la natura ens ofereix uns aliments característics, amb uns sabors, unes textures i uns colors particulars. Menjar aliments de temporada permet que el nostre cos s’adapti millor als canvis ambientals, ajudant-lo a fer front a les demandes de l’entorn. A més, ambientalment, consumir productes fora de temporada o comprar-los a altres països suposa un cost evitable en transport, benzina, emissions de CO2, fertilitzants, conservants, refrigeració, etc. i, alhora, una pèrdua de nutrients durant el procés.


No vagis peix!

Els mars i els oceans són essencials per a la vida: regulen el clima i ens proporcionen alimentsi altres recursos. Actualment, però, la contaminació, la sobrepesca, l’ocupació del litoral, la pesca industrial, l’aqüicultura insostenible i la introducció d’espècies invasores, entre d’altres, amenacen el medi marí. Existeixen alternatives basades en mètodes de pesca artesanal i sostenible que nosaltres, com a consumidors, podem afavorir. Com? A continuació et donem algunes idees!

Què hem de demanar del peix que comprem o mengem?

Aire contaminat...

La contaminació atmosfèrica afecta milions de persones arreu del món. Les emanacions de partícules i gasos deterioren la salut i el medi ambient, ocasionen olors desagradables, pèrdua de visibilitat i danys a escala local i planetària.

Al següent dibuix es troben representades les principals fonts emissores de contaminants i alguns dels seus efectes. Prova d’identificar-los i reflexiona sobre quines mesures es podrien emprendre a diversos nivells per a mitigar-los.

Quina vista!

Per a molts animals el sentit de la vista és el de major importància per a la seva supervivència. Descobreix les peculiaritats visuals d’algunes espècies, resolent el següent encreuat!

Fent visible allò invisible...

L’aire que respirem conté moltes partícules que no veiem a ull nu. Molts cops tampoc fan olor i, per tant, sovint ni ens n’adonem que hi són presents. D’entre aquestes substàncies s’hi troben contaminants que poden afectar la nostra salut.

Amb aquest experiment et proposem comprovar, de manera senzilla, com és l’aire que respires.

Miro... i sento!

En l’espècie humana, la majoria d’estímuls externs ens arriben a través del sentit de la vista. Aquesta és, sovint, la primera via d’entrada de la informació procedent de l’exterior. Diuen que “una imatge val més que mil paraules”. Ben cert és que molts cops, en tenim prou amb una única imatge per a generar-nos una opinió d’una persona o situació i, fins i tot, d’imaginar històries i hipòtesis que ens transporten a llocs remots. I és que a través d’aquest sentit, tan important per a les persones, incorporem l’experiència visual viscuda i la transformem en emocions i sentiments.

Sons... i sorolls!

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els sorolls de la vida quotidiana oscil·len, aproximadament, entre els 35 i els 85 decibels (dB). De nit, es recomana no superar els 40dB (30dB en dormitoris); de dia, els 55dB.

Tenint en compte que una conversa normal se situa al voltant de 50dB, el motor d'un avió a 10 m de distància 130 dB i la remor de les fulles al camp a 20 dB, quins dels següents esdeveniments interferiran amb l’activitat que vol dur a terme el nostre protagonista, dificultant-la o impedint-la?