2015-2016

Que no et venguin gat per llebre!

La gran majoria dels productes que consumim experimenten moltes manipulacions al llarg de la seva vida industrial. Molts dels aliments estan més o menys adulterats per tal que els
productors en puguin treure un benefici més alt: no val el mateix una hamburguesa de carn que una hamburguesa barrejada amb fècula de patata. Moltes d’aquestes adulteracions estan
permeses i, per tant, allò que fa un temps era una falsificació flagrant ara s’ha convertit en un pas més en el procés d’elaboració. A més a més, alguns dels colorants, conservants i altres

Planta, salut i benestar!

Els humans hem après a utilitzar les plantes del nostre entorn per beneficiar-nos de les seves propietats. A base d’observació i experiència hem après a distingir les plantes que ens proporcionen beneficis de les que no. Aquests coneixements s’han anat transmetent de generació en generació.

L’entrevista més gran de totes!

Ara que tenim a tocar les vacances de Nadal i és època de reunir-nos amb tota la família, et proposem que ho aprofitis per conversar i entrevistar els teus avis. En només una o dues generacions s’han produït molts canvis en el nostre estil de vida.

És important saber d’on venim i ser conscient dels canvis que s’han produït en tants pocs anys. Res millor per adonar-nos-en que xerrar amb els nostres avis!

Juguem amb la llum!

Durant l’any 2015 s’ha celebrat l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum. Sabies que gairebé tota la biosfera del planeta funciona gràcies a la llum que rep del Sol? L’energia solar és aprofitada pels organismes fotosintètics, que són la base de tota la xarxa tròfica. L’energia de la llum solar també manté en funcionament els processos climàtics, i és una energia renovable, inesgotable (fins que el Sol arribi al final de la seva vida, que serà d’aquí a uns 5.000 milions d’anys). 

Fes-te bruixa o bruixot per un dia!

Ara que saps que al nostre abast tenim un reguitzell de remeis naturals, en aquesta activitat et proposem que vagis un pas més enllà. T’encoratgem a fer una passejada pels boscos o camins fora de l’entorn urbà, que reconeguis les plantes en el seu hàbitat natural, i que amb les herbes remeieres que recullis, tu mateix et fabriquis un parell de pocions màgiques... en realitat un remei per curar constipats i un altre per calmar els cops! Fes-te bruixa o bruixot per un dia!

De ruta per un cel fosc!

Trobar un bon cel estrellat no és fàcil, la qualitat del cel fosc és un bé escàs. Qui no ha intentat mai mirar cap al cel per veure les estrelles i s’ha adonat que la llum del poble o ciutat impedien fer-ne una bona observació? En aquest cas, la llum és una font de contaminació. Arran d’aquest fet, han sorgit una sèrie d’iniciatives per tal de protegir el cel nocturn de la contaminació lumínica.