Més enllà del petroli

T’imagines un futur en què en lloc d’asfalt hi haguessin prats i boscos, on les persones guanyessin terreny als cotxes, on en comptes de fums respiréssim agradables perfums naturals?
 
Aquesta realitat  és possible! I, a més, existeix!
 
Les ciutats en transició –transition towns, en anglès– són una suma de moviments locals que pretenen mitigar els efectes d’una futura i cada cop més imminent crisi global relacionada amb el pic –o col·lapse– del petroli (peak oil, en anglès).
El seu punt de partida és la presa de consciència d’una comunitat –un poble, un barri o una ciutat– sobre la necessitat de reduir la dependència del petroli a través d’una suma d’iniciatives locals. Alhora cerquen adoptar un model més sostenible que potenciï l’autosuficiència tot reduint la petjada ecològica.
 
Aquestes iniciatives es compten per centenars, sobretot al món anglosaxó, i ja s’han estès a països com Nova Zelanda, Austràlia o algunes ciutats dels Estats Units.
 
No tenen una fórmula tancada, però comparteixen uns desigs: adaptar l’edificació existent per assolir la màxima eficiència; restringir la construcció d’habitatges unifamiliars; construir amb elements prefabricats; reciclar la runa; racionalitzar la mobilitat; recuperar terrenys per a l’agricultura amb vistes a potenciar l’autosuficiència alimentària i el consum de proximitat; fomentar l’economia i el comerç local de manera que el consum beneficiï en la mesura del possible els negocis de la pròpia comunitat i, dintre d’aquesta línia, crear una moneda pròpia; estimular la divulgació per tots els mitjans disponibles de les diferents iniciatives i crear coneixement compartit; crear bancs del temps, i també buscar la complicitat i la col·laboració dels poders públics locals.
 
Promouen un sistema basat en la permacultura, un sistema de disseny de comunitats que es basa en els principis de l’ecologia. Es tracta de crear hàbitats humans sostenibles seguint les lleis de la natura, i també de capacitar les persones perquè deixin de ser consumidors dependents i esdevinguin productors responsables. L’objectiu és treballar amb la natura i no contra aquesta.
AdjuntMida
PDF icon Activitat637.17 KB
Curs escolar: